Hortobágy látnivalók

Home » Látnivaló  »  Hortobágy látnivalók
Hortobágy látnivalók
A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja. 1999ben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára

Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágy nevezetességei

Kilenclyukú híd
Magyarország leghosszabb közúti kőhídja (167,3 m)
Hortobágyi Hídivásár
(augusztus 20-án)
Hortobágyi Vadaspark
(Pusztaszafari) HNPI
Hortobágyi Nagycsárda
(2011 augusztusa óta nyitva van)
Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapok
(július első hétvégéje)
Hortobágyi Pásztormúzeum
Körszín kézműveskiállítás és bolt
Hortobágyi Alkotótábor
(nemzetközi képzőművészeti tábor, február 15. és március 15. között)
Hortobágy Galéria
Tourinform iroda
(Petőfi tér 13.) és HNPI Látogatóközpont Természetrajzi kiállítás
Hortobágyi Kézművesudvar és játszótér
(HNPI Látogatóközpont)
Millecentenáriumi Kiállítás
a Polgármesteri Hivatalban
Pusztai Állatpark
Mátai ménes
Hortobágyi Madárkórház
Hortobágyi Kisvasút
HNPI
Daruünnep
(október közepe) - HNPI
Tavaszi télbúcsúztató és tavaszköszöntő kihajtási ünnep
Adventi behajtási ünnepség
Hortobágyi Csillagoségboltpark
A gyakorlatilag fényszennyezésmentes égbolt (HNPI)
Hortobágy-halastavi tanösvény
Világörökség része
Az UNESCO Világörökségi Listáján jelenleg 1007 világörökségi helyszín található, amelyből 779 a kulturális értékei miatt kapta meg ezt a címet. Ebből mindössze 83 sorolható a kultúrtáj kategóriába. Ám ezek közül is csak mintegy 7-ben játszott szerepet a pásztorkodás, a pásztoroló állattartás a tájkép alakításában - ezek között szerepel a Hortobágyi Nemzeti Park is.

Megközelítése

Autóval
Legfontosabb közúti megközelítési útvonala a 33-as főút, ezen érhető el Debrecen és Füzesabony-Tiszafüred felől is. Egyekkel a 3322-es út köti össze. Különálló településrészei közül Máta a 33 114-es, Halastó a 33 115-ös számú mellékúton közelíthető meg, a többi csak önkormányzati utakon érhető el.
Vonattal
A hazai vasútvonalak közül a Debrecen–Füzesabony-vasútvonal érinti, melynek két megállási pontja van itt: Debrecen felől előbb Hortobágy vasútállomás, a településközpont északi felében – ennek közúti elérését a 33 322-es számú mellékút teszi lehetővé –, majd Hortobágyi Halastó megállóhely a névadó településrész, illetve a hortobágyi halastó-rendszer több tóegységének közvetlen közelében. Határszéléhez nagyon közel fekszik még a füzesabonyi vonal Kónya megállóhelye is, amely Kónya nevű településrészét szolgálja ki, de maga a megálló már épp teljes terjedelmével balmazújvárosi területen helyezkedik el. Hortobágyi Halastó megállóhely különlegessége, hogy egyben egy keskeny nyomtávú vasútvonalnak a végállomása is: innen indul az eredetileg gazdasági célokra létrehozott, de ma már csak turisztikai célokat szolgáló Hortobágy-halastavi Kisvasút. E vonal egyik érdekessége, hogy (végállomásait nem számítva) a közbenső megállóhelyeit ismert ornitológusokról, természetvédőkről nevezték el. .